پمپ وکیوم را با تعریف دو اصطلاح پمپ و وکیوم یا خلاء بهتر می شناسیم در ابتدا با تعریف پمپ آشنا می شویم. در تعریف پمپ می توان گفت که این وسیله در ابتدا انرژی مکانیکی را از خارج دریافت کرده و سپس به سیال مایع انتقال می دهد. در واقع از این وسیله در سیستم های هیدرولیک و لوله کشی ها به منظور انتقال و جا به جایی سیالات به ارتفاعات استفاده می شود.
به مکانی که عاری و خالی از هر گونه ماده و هوایی باشد محیط وکیوم شده گفته می شود. در واقع در این فضا مولکول های گاز که عاملین ایجاد فشار می باشند نیز وجود ندارند. البته رسیدن به چنین فضایی در واقعیت امکان پذیر نمی باشد، زیرا همیشه تعدادی مولکول گاز وجود خواهند داشت که مانع دست یابی به فشارهای پایین می گردند. از آنجایی که فشار ناشی از جنبش مولکولی گازها می باشد ، بنابراین رسیدن به فشار های بسیار پایین مستلزم انجام کار در دمای صفر مطلق می باشد.
پمپ وکیوم ابزاریست که با ایجاد فشار منفی، فشار کمتری نسبت به فشار اتمسفر هوا ایجاد کرده و باعث ایجاد خلاء می شود. انواع پمپوکیوم در سایزهای مختلف اعم از پمپوکیوم کوچک و بزرگ از کمترین متر مکعب تا بیشترین متر مکعب در انواع تک مرحله و دو مرحله تولید می شود.
پمپ تک مرحله ای و دو مرحله ای دارای تفاوت هایی هستند که از مهم ترین تفاوت های آن ها این است که پمپوکیوم تک مرحله ای دارای دقت وکیوم کمتری نسبت به پمپوکیوم دومرحله ای می باشد.
پمپ وکیوم روغنی یکی از انواع تجهیزات مهم صنعتی به شمار می آید که امروزه با گسترش و افزایش بهره گیری از طرح های اتوماسیون صنعتی در کارخانه ها و سایر فعالیت های صنعتی، توانسته به جایگاه ویژه ای بین خریداران دست یابد. این محصول کارآمد و پرطرفدار در بخش های بی شماری از صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد و امروزه باعث تسهیل شدن بسیاری از فعالیت های مهم و دقیق شده است.
به صورت کلی، از پمپ وکیوم روغنی برای ایجاد فضایی عاری از مولکول هوا در یک محیط بسته استفاده می شود. پمپ وکیوم در انواع مختلفی طراحی و ساخته می شوند. وجود تنوع زیاد در این تجهیزات بر محبوبیت آن ها افزوده و باعث گردیده که پمپ وکیوم روغنی از پرکاربرد ترین تجهیزات صنعتی امروزی به شمار روند.
وکیوم های صنعتی از نظر عامل خنک کنندگی در نظر گرفته شده در آن ها، به سه دسته پمپ وکیوم روغنی، پمپ وکیوم آب در گردش، پمپ وکیوم خشک دسته بندی می شوند. در نوع روغنی همانطور که از اسم آن برمی آید، روغن به عنوان عامل خنک کننده نقش داشته و نیز در مدل خشک و آب در گردش به ترتیب هوا و آب این کار را به عهده دارند که هریک از این مدل ها نیز برای کاربرهای متفاوتی تعریف شده اند